Elävät kuvat -kirkkotekstiilit peruskorjattuun Pitäjänmäen kirkkoon

 

 

Taustaa

Pitäjänmäen kirkko on valmistunut 1959. Sen on suunnitellut arkkitehti Eija ja Olli Saijonmaa. Kirkko kunnostettiin alkuperäiseen asuunsa ja valmistui juhannukseksi 2006. Restauroinnin suunnitteli arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy.

Pitäjänmäen kirkkoon ei alunperin hankittu omia kirkkotekstiilejä. Kunnostuksen yhteydessä kirkkoon tilattiin ensimmäiset juuri tätä tilaa varten suunnitellut liturgiset tekstiilit, kaikissa väreissä.


”Elävät kuvat” kirkkotekstiilisarjojen sisällöllinen idea

Pitäjänmäen kirkon kirkkoherra Martti Pitkäsen kanssa käymässäni keskustelussa kävi ilmi, että he toivoivat kirkkotekstiilien aiheiden liittyvän Kristukseen, Jumalaan ja Pyhään Henkeen. Tämä siksi, että kirkkosalissa oli aiemmin lasimaalausten sarja, joka käsitteli sakramentteja ja näin haluttiin luoda eräänlainen sisällöllinen kaari, joka jatkuu alttarille.


”Elävät kuvat” kirkkotekstiilisarjojen visuaalinen idea

Raamatun kertomuksissa on kauniita, voimakkaita mielikuvia synnyttäviä luonnon ja ympäröivän maailman kuvauksia. Olen koettanut omalta osaltani jatkaa tätä esitystapaa. Siksi valitsin melko työlään toteutustavan silkkipainon yhdistettynä kirjontaan.

Kirkkotekstiilien antependiumeissa ja kirjaliinoissa on kirkkokauden värin sanomaan liittyvä kuva-aihe. Kuva-aiheet ovat niissä selkeästi esittäviä, mahdollisimman ymmärrettäviä ja luonnonmukaisia. Paitsi että kuvat ovat esittäviä, niillä on kaikilla symboliarvo. Kuva-aiheet ovat asettelultaan poikkeavat, tarkoituksella ”heilahtaneet”. Toivon tämän poikkeavuuden pysäyttävän ajattelemaan kuvan symboloimaa aihetta. Nämä kuva-aiheet olen toteuttanut hiilipiirroksina, joista on valotettu silkkipainokaaviot. Lopullinen kuva kankaalla on siis reaktiovärein painettu.

Kuva-aiheen symbolisuuden korostamiseksi ja kanssakeskustelijaksi, antependiumeihin  on kirjottu jokin toinen symboli tai symbolisarja. Nämä kirjotut symbolit ovat samanväriset kuin pohjakangas ja näkyvät vain valon osuessa oikeasta kulmasta kankaaseen. Nämä kirjotut symbolit toistuvat kalkkiliinassa ja stolissa.

Kirjaliinojen kuva-aiheet ovat suhteessa antependiumeihin. Niissäkin painettujen kuva-aiheiden lisäksi on kirjottu osia, jotka näkyvät vain valon tullessa oikeasta suunnasta. Nämä kirjotut aiheet ovat eräänlainen mahdollisuuden elementti kuvassa, kuten ruusun varressa oleva uusi silmu, siemenestä lähtevät juuret jne.

Edellä mainittujen elementtien lisäksi antependiumeissa ja kirjaliinoissa on värin aiheeseen sopiva teksti. Idea tekstin käyttämisestä syntyi siksi, että alttarikaide osuu visuaalisesti antependiumin päälle ja jakaa sen kahteen osaan. Ajattelin, että teksti voi osaltaan kuvata värin sanomaa. Onhan kai myös niin, että toiset ihmiset eläytyvät helpommin kuvaan ja toiset sanaan.

Tekstiilien värimaailmassa halusin tuoda esille heräävän päivän, uuden alun väriskaalaa.

 
”Elävät kuvat” kirkkotekstiilisarjojen tekninen idea

Seurakunnan papit esittivät toiveen, että tekstiilit olisivat helppokäyttöisiä ja mukavia pitää päällä. Seurakunnalla olevat albat ovat polyesterisiä. Siksi valitsin materiaaliksi 100 % pellavan, joka on kevyt, hengittävä, kosteutta imevä ja jossain määrin itsepuhdistuva. Näin esim. kasukasta saatiin painoltaan noin puolet verrattuna vanhoihin kasukoihin. Pellava rypistyy helposti, joten kasukasta tehtiin malliltaan runsas, jolloin pienet rypyt eivät haittaa.

Alttarille tehtiin erikseen alttariliina ja antependium. Alttariliina on vesipestävä ja helppo huoltaa seurakunnan tiloissa.

Kankaat on värjätty ja niihin on silkkipainettu reaktiovärein kuva-aiheet. Lisäksi on käytetty digitaalista konekirjontaa sekä vapaata konekirjontaa. Kirjontamateriaaleina ovat aito kulta, aito hopea sekä polyesteri.

Tekstiilien rakenteet suunnitteli ja toteutti Eija Väyrynen.

 

 

Vihreä sarja

 

Vihreä on elämän, toivon, kasvun ja arjen väri.

Perusteemana on arjen kristillisyys ja miten usko voi ilmetä ihmisen jokapäiväisessä elämässä.

Antependiumissa on kuva-aiheena leipä (painettu). Leipä symboloi Kristuksen ruumista. Taustassa on viisi kolmilehtistä apilaa (kirjottu). Teksti viittaa Raamatun kohtaan Joh 65:35.

Kirjaliinan kuva-aiheena on vehnän jyvä. Siemen kuvaa toivoa ja uuden mahdollisuutta. Siemeneen on kirjottu juuret, kertomassa uuden alun ja muutoksen mahdollisuudesta. Teksti on vihreän kauden yksi peruselementti.

Kalkkiliinassa ja stolissa toistuu apila-teema.
 

Oheisessa lähikuvassa on kasukan reuna, johon on kirjottu "Isä meidän"-rukous.

 

Valkoinen sarja

Valkoinen on ilon, viattomuuden, täydellisyyden, synnittömyyden ja puhtauden väri. Iloa ja kiitosta elämän lahjasta ja uskosta. Valkoinen on myös uuden alun väri.

Antependiumissa on kuva-aiheena kyyhkynen (painettu). Kyyhkynen symboloi Pyhää Henkeä. Taustassa on kahdeksan oliivipuun lehteä (kirjottu). Teksti viittaa Raamatun kohtaan Joosua 1:9.

Kirjaliinan kuva-aiheena on oliivipuun lehvä. Oliivipuun ajatellaan symboloivan rauhaa, pelastusta ja elämää. Lehvään on kirjottu myös yksi oliivi. Teksti on valkoisen kauden yksi peruselementti.

Kalkkiliinassa ja stolissa toistuu oliivipuunlehti-teema.

 

 

 

Punainen sarja

 

Aiheena rakkaus. Sekä Jumalan rakkaus ihmiseen että ihmisten välinen rakkaus. punainen väri on myös tunnustuksen, tulen, Pyhän Hengen, uskon ja Kristuksesta todistamisen väri.

Antependiumissa on kuva-aiheena ruusu (painettu). Ruusu on Kristuksen symboli. Taustassa on kaksitoista verenpisaraa (kirjottu). Teksti viittaa Raamatun kohtaan Joh. 15:11-15:17.

Kirjaliinan kuva-aiheena on ruusunvarsi piikkeineen. Varteen on kirjomalla lisätty lehden silmu. Tällä kuvaan rakkauden mahdollisuutta. Teksti on punaisen kauden yksi peruselementti.

Kalkkiliinassa ja stolissa toistuu verenpisara-teema.

 

 

Violetti sarja

 

Violetti on katumuksen, odotuksen, kärsimyksen ja parannuksen väri. Sillä kuvataan myös surua synnin vuoksi ja rakkautta Jumalaan ja hänen tahtonsa täyttämiseen.

Antependiumissa on kuva-aiheena kaatunut viinimalja (painettu). Olen koettanut kuvata kaatuneella viinimaljalla sitä tilannetta, johon viimeinen ehtoollinen kiirastorstaina päättyy; sekasortoon. Kristillisessä taiteessa viinimaljaljalla kuvataan myös Kristuksen hautaa. Antependiumin viinimalja on lainannut muotoaan myös tiimalasilla; kaatunut tiimalasi kuvaa ajan pysähtymistä. Taustassa on kaksitoista pisaraa(kirjottu). Teksti viittaa Raamatun kohtaan Matt 26:39.

Kirjaliinan kuva-aiheena on karvasviiniin kastettu sieni. Viinisienen ojennus oli mielestäni rakkaudenteko kärsivää kohtaan. Sienestä tippuu pisaroita; runsasta viiniä vai hikeä. Teksti on violetin kauden yksi peruselementti.

Kalkkiliinassa ja stolissa toistuu pisara-teema.

 

 

Musta sarja

 

Musta väri edustaa värin hautaa ja se on pimeyden vertauskuva.

Antependiumissa on kuva-aiheena tyhjä hauta. (painettu). Taustassa on seitsemän laakeripuun lehteä (kirjottu). Varhaiskristillisellä ajalla laakeriseppelettä on pidetty kuolemattomuuden symbolina. Teksti viittaa Raamatun kohtaan Joh 20:19-29.

Kirjaliinan kuva-aiheena on palmun oksa. Palmunoksa kuvaa voittoa kuolemasta ja iankaikkista elämää. Oksaan on kirjottu palmunkukka. Teksti on mustan kauden yksi peruselementti.

Kalkkiliinassa ja stolissa toistuu laakerinlehti-teema.

 

 

 
| Etusivu | Edellinen| Seuraava

Copyright M. Ahlgrén 2007